Wat is padel?

Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis.

De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijker dan tennis en na een paar lessen kun je al een potje spelen. Dat maakt het zowel voor jeugd als voor ouderen leuk om te beginnen met padel. De spelregels en puntentelling zijn bijna hetzelfde als bij tennis behalve dat bij 40/40 (Deuce) speel je winnend punt. Wel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon.

Geschiedenis padel

De sport 'padel' is in 1962 ‘uitgevonden’ door de Mexicaan Enrique Corcuera. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd de sport alleen gespeeld door de Mexicaanse elite en vanaf 1969 ook in Argentinië, maar via het Spaanse koningshuis werd padel in 1970 ook in Spanje geïntroduceerd.

Vanaf de jaren ’00 begon padel ontzettend populair te worden in Zuid-Europa en Latijns-Amerika. Zo is in Spanje padel de populairste sport na voetbal. Ook in Nederland kreeg de sociale racketsport voet aan de grond. Mede dankzij Guus Hiddink, die in 2006 een padelbaan liet bouwen op het PSV-trainingscentrum. Hoewel de baan niet voldeed aan de officiële eisen, diende het wel een belangrijk doel: plezier maken.

De opmars van padel is niet te stuiten

De laatste jaren is het aantal padelbanen in Nederland verdubbeld en ook voor 2020 wordt een grote toename van padelbanen verwacht. In de landen rond Nederland is deze groei nog groter geweest. In Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Portugal en Zweden is padel ook aan een grote opmars bezig. De verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet: veel tennisclubs zullen padelbanen aanleggen en ook het aantal zelfstandige padelclubs zal toenemen. Hierdoor zal er op grotere schaal verschillende interne en externe competities en toernooien georganiseerd worden. De KNLTB promoot de sport met toernooien, competities, rankings en topteams voor dames heren en veteranen

Alle padelactiviteiten in Nederland vallen sinds 1 juli 2020 officieel onder de vlag van de KNLTB. De fusie tussen de KNLTB en de padelbond betekent ook dat padel nu door de KNLTB zowel nationaal als internationaal vertegenwoordigd wordt.